Besök Varberg – småstaden vid havet

Varberg är en spännande och vacker plats att besöka. Den storslagna historien och läget vid havet med fantastiska badstränder och möjligheter till fiske och surfing präglar staden. I Varberg finns även flera sevärdheter och upplevelser som är goda anledningar till att besöka staden. Nedan tipsar vi om en del av utbudet. På visitvarberg finns mer att inspireras av.

Bad, spa och surfing

I Varberg badas det året runt och staden har en lång historia som kurort. Njut av sköna sommardagar vid havet med svalkande salta dopp. Upplev friska kallbad med eller utan bastu, eller njut av varma pooler och behandlingar på någon av stadens spaanläggningar. Alldeles nedanför fästningen finns härliga bad i havet från sandstrand och bryggor och här ligger också det anrika Kallbadhuset. Ett besök här rekommenderas verkligen och ger dig en uppiggande bastu- och badupplevelse.

Många reser till Varberg för att surfa. Apelviken i södra Varberg är surfarnas paradis och en upplevelse att besöka. Hyr en bräda och surfa loss i vågorna, lapa sol på den stora sandstranden eller softa på någon av de många strandrestaurangerna. Även nedanför fästningen finns en bra surfspot för de inbitna.

Cykla och vandra

Med cykel kan du se mer av vackra Varberg och du får härliga naturupplevelser, motion och ett klimatsmart resande. Till oss på Fästningens rum vid havet kommer många cyklande längs Kattegattleden, som är den havsnära cykelleden mellan Göteborg och Helsingborg. I Varberg kan du hyra en cykel och ta en dagsutflykt längs den vackra kusten.

Nedanför fästningen börjar strandpromenaden och löper längs havet ner till Apelviken. Det är vackert och ger härlig energi att promenera här, kanske särskilt en tidig morgon eller i solnedgången. Längs strandpromenaden finns många fina bad- och picknickställen.

Fästningens rum vid havet kvällsdopp vid Fästningsbadet
Fästningsbadet

För en aktiv dagsutflykt i Hallands vackra skogar rekommenderar vi Åkulla bokskogar, som ligger ca 2,5 mil från Varberg. Här finns natursköna vandringsleder bland de många sjöarna. De olika vandringslederna hittar ni här.

Havsfisketur eller skaldjurskryssning

De stadiga turfiskebåtarna tar er ut på det storslagna Kattegatt och till fiskebankerna Fladen och Middelgrund. En aktiv dagsutflykt för hela familjen! Fisketurerna utgår från Varbergs hamn, ett stenkast från oss på Fästningens rum vid havet. Boka fisketur på fladenfisketurer.se eller fladen.se

Från Varbergs hamn kan du även ta en dagskryssning och njuta av vår vackra kust tillsammans med god mat och dryck ombord på Stella Polaris. Vad sägs om skaldjurskryssning, sälsafari eller champagne- och ostronkryssning! När båten ligger i hamn håller fisk- och skaldjursrestaurangen samt rosé- och champagnebaren öppet. Boka kryssning på varbergcruiseline.se

Kultur och historia

Varbergs fästning är ett av Varbergs mest populära besöksmål. Med anor från medeltiden och en hänförande utsikt över fri horisont är fästningen spännande att besöka för både stora och små. Läs mer om Varbergs fästning och upplev denna mäktiga plats när du besöker oss i Varberg.

Högst upp på Varbergs fästning ligger Hallands Kulturhistoriska Museum. På muséet möter du norra Europas mest spektakulära medeltidsfynd – Bockstensmannen, som är världens enda kända pålade mosslik. Muséet ordnar även guidade visningar av såväl fästningen som de olika utställningarna. När du bor hos oss under höst och vår ingår fri entré till muséet i din bokning.