Besök Varberg – småstaden vid havet

Varberg är en spännande och vacker plats att besöka. Den storslagna historien och läget vid havet med fantastiska badstränder och möjligheter till fiske och surfing präglar staden. I Varberg finns även flera sevärdheter och upplevelser som är goda anledningar till att besöka staden. Nedan tipsar vi om en del av utbudet. På visitvarberg finns mer att inspireras av.

Bad, spa och surfing

I Varberg badas det året runt och staden har en lång historia som kurort. Njut av sköna sommardagar vid havet med svalkande salta dopp. Upplev friska kallbad med eller utan bastu, eller njut av varma pooler och behandlingar på någon av stadens spaanläggningar. Alldeles nedanför fästningen finns härliga bad i havet från sandstrand och bryggor och här ligger också det anrika Kallbadhuset. Ett besök här rekommenderas verkligen och ger dig en uppiggande bastu- och badupplevelse.

Foto tångbad: N. Greppi, foto surfing: E. Rusch

Många reser till Varberg för att surfa. Apelviken i södra Varberg är surfarnas paradis och är en upplevelse att besöka. Hyr en bräda och surfa loss i vågorna, lapa sol på den stora sandstranden eller softa på någon av de många strandrestaurangerna. För inbitna surfare finns även en bra surfspot nedanför oss på fästningen.

Cykling och vandring

Med cykel kan du se mer av vackra Varberg och du får härliga naturupplevelser, motion och ett klimatsmart resande. Till oss på Fästningens rum vid havet kommer många cyklande längs Kattegattleden, som är den havsnära cykelleden mellan Göteborg och Helsingborg. I Varberg kan du hyra en cykel och ta en dagsutflykt längs den vackra kusten.

Nedanför fästningen börjar strandpromenaden och löper längs havet ner till Apelviken. Det är vackert och ger härlig energi att promenera här, kanske särskilt en tidig morgon eller i solnedgången. Längs strandpromenaden finns många fina bad- och picknickställen.

För en aktiv dagsutflykt i Hallands vackra skogar rekommenderar vi Åkulla bokskogar, som ligger ca 2,5 mil från Varberg. Här finns natursköna vandringsleder bland de många sjöarna. De olika vandringslederna hittar ni här.

Havsfiske

De stadiga turfiskebåtarna tar er ut på det storslagna Kattegatt och till fiskebankerna Fladen och Middelgrund. En aktiv dagsutflykt för hela familjen! Fisketurerna utgår från Varbergs hamn, ett stenkast från oss på Fästningens rum vid havet. Boka fisketur på fladenfisketurer.se eller fladen.se Fladenbåtarna kör även utflyktsturer till den danska ön Anholt.

Kultur och historia

Varbergs fästning är ett av Varbergs mest populära besöksmål. Med anor från medeltiden och en hänförande utsikt över havet är fästningen en mäktig plats att besöka. Läs mer om Varbergs fästning och upplev denna unika plats när du besöker oss i Varberg.

Högst upp på Varbergs fästning ligger Hallands Kulturhistoriska Museum. På muséet möter du norra Europas mest spektakulära medeltidsfynd – Bockstensmannen, som är världens enda kända pålade mosslik. Muséet ordnar även guidade visningar av såväl fästningen som de olika utställningarna. När du bor hos oss under höst och vår ingår fri entré till muséet i din bokning.

Foto Varbergs fästning: E. Rusch, foto Bockstensmannen: C. Sandelin, HKM.