Hållbarhet

Turism- och besöksnäringens arbete spelar en stor roll i omställningen mot ett hållbart samhälle. Visit Sweden och Tillväxtverket har definerat följande: En hållbar besöksnäring tar ansvar för turismens nuvarande och framtida ekonomiska, sociala och miljömässiga påverkan genom att utgå från besökarens, företagens, miljöns och lokalsamhällets behov.

Vi vill att en vistelse hos oss i Varberg ska ha så låg påverkan på miljö och klimat som möjligt. Vi ska därför hushålla med resurser, både mänskliga och materiella, för att skapa långsiktigt hållbara värden genom bättre utnyttjande, återanvändning och återvinning. Vi på Fästningens vill göra vad vi kan mot målet om en hållbar besöksnäring.

Vad vi gör

Vi källsorterar verksamhetens avfall i fraktioner så som glas, pant, metall, plast, pappersförpackningar osv.

Vi jobbar aktivt för att minimera matsvinn från vår frukostbuffé. De matrester som ändå blir går givetvis i komposten och blir i förlängningen biogas och biogödsel i kommunen.

Vi har ett välavvägt innehåll på frukostbuffén, vilket också minskar mängderna matsvinn. För ett minskat klimatavtryck erbjuder vi mycket vegetariskt och veganskt på vår buffé och vi har ekologiska varor i så stor utsträckning som möjligt.

Våra städmedel är miljömärkta med Svanen eller EU-blomman. Även vårt industri- samt handiskmedel är Svanenmärkt. Vi köper in tvättmedel märkt med Bra Miljöval.

Pappershanddukar, toalettpapper, skrivarpapper o.d. är miljömärkt med Svanen eller EU-blomman.

Bäddlinne och frotté till våra gästrum beställer vi från ett lokalt Svanen-märkt tvätteri.

Vi har avtal med en hållbar elleverantör som levererar el från sol-, vind- och vattenkraft.

Vi har minimerat engångsförpackningar.

Vår personal transporterar sig till och från arbetet till fots eller med cykel, med enstaka undantag för säsongspersonal.

Vi byter löpande ut alla ljuskällor i vår verksamhet mot LED-belysning.

Vi uppmuntrar gäster att välja hållbara transporter till och från oss som t ex tåg och cykel. Vi är ett cykelvänligt boende med goda möjligheter till förvaring av cyklar.

Vi ger ofta flerdygnsrabatt och uppmuntrar på så sätt gäster att boka fler dygn, vilket minskar miljöbelastningen från tvätt och städning.

Vi tillhandahåller praktik- och feriearbete lokalt här i Varberg.

Vi är med i Kusträddarna via Håll Sverige Rent och deltar med personal på den årliga Kusträddardagen samt även vid fler tillfällen på eget initiativ under året.  

Hur kan jag som gäst bidra?

Hemestra! Majoriteten av våra gäster bor i Sverige så bara genom ditt val att semestra här istället för flyga utomlands gör du ett väldigt bra miljöval. Sverige har massor av vackra besöksmål, inte minst Varberg!

Du kan sedan bidra ännu mer genom att välja hållbara transportmedel till och från din vistelse i Varberg, samt under din vistelse. Det finns bra tågförbindelse hit och en god kollektivtrafik. Under din vistelse i Varberg rekommenderar vi att du hyr en cykel, om du inte redan kommer cyklandes hit på din egen!

Du får gärna hjälpa oss med källsorteringen genom att lägga t ex pant, glas- och plastförpackningar från ditt rum i avsedda kärl som finns utplacerade på boendet.

Välj av de veganska produkterna på frukostbuffén för lägre klimatavtryck.

Boka fler än en natt så håller vi nere miljöbelastningen från tvätt och städning.

Har du idéer på hur vi kan förbättra oss i vårt hållbarhetsarbete så tar vi tacksamt emot dessa.